Annonce
Samfund

Alting ramlede i Leos liv: Mandecentret er grunden til, at jeg er kommet videre

Leo ved indgangen til Mandecentret på Christianshavn. Foto: Hanne Bjørton
Før anede han ikke, at stedet eksisterede. Men Mandecentret på Christianshavn blev altafgørende for, at Leo igen kan stå på egne ben og starte på en frisk, efter han blev ramt af talrige kriser.

På Christianshavn i Overgaden neden Vandet ligger Mandecentret. Men mange ved ikke, at stedet eksisterer, eller hvad der tilbydes her.

Heller ikke Leo. Han fandt først ud af det, da det gamle mundheld 'en ulykke kommer sjældent alene' blev dødelig alvor for ham.

Leo, der har tre voksne børn fra et tidligere ægteskab, mødte for seks år siden en ny kæreste og blev som 44-årig far til en datter. Men blot ni måneder senere gik parret fra hinanden.

Annonce

- Det var en stor sorg, at jeg ikke fik stiftet den familie, jeg gerne ville have. Jeg flyttede så hen til min far. Min mor var meget syg og jeg blev ramt af endnu en sorg, da hun døde. Jeg havde uddannet mig som sosu-hjælper og fortsatte med assistent-uddannelsen, men hoppede fra, da min mor døde. Jeg sprang til igen, men kunne ikke fuldføre, fortæller Leo.


Man kunne godt se på hende: Er det min far, der kommer der? For jeg havde tabt 20 kilo, og jeg kom ud med rollator. Hun kom hen og holdt fast om mit ben, og jeg tudede seks timer bagefter

Leo


Leo og eks-kæresten enedes fint om, at han så sin datter. En dag, hvor han cyklede hen til hende, fik han ondt op i halsen og ud i armen. Det gik væk igen, men en anden dag vågnede han med vand i benene og tykke ankler.

- Jeg er selv sundhedsfaglig og tænkte, at hvis jeg lå lidt med benene oppe, så gik det nok væk, men det kravlede op midt på låret. Jeg kom op til lægen, og han sagde: Den er jo helt gal med dig, kammerat, du sidder jo ned og er forpustet – ind på hospitalet med dig!

Snart fandt man ud af, at Leo havde en medfødt hjertefejl, og at pumpefunktionen var halveret, så Leo skulle opereres.

- Det gik så ikke helt som planlagt. Jeg blev lagt i en slags koma i en ECMO-maskine (der overtager både hjerte- og lungefunktion, red.), og det var 60/40 om jeg overlevede. Efter tre måneder kom jeg fra Rigshospitalet til Amager Hospital til genoptræning – jeg kunne ikke gå eller noget som helst.

Med eks-svigerfarens hjælp fik Leo besøg på hospitalet af sin nu fire-årige datter.

- Det var dejligt at se hende, men man kunne også godt se på hende: Er det min far, der kommer der? For jeg havde tabt 20 kilo, og jeg kom ud med rollator. Hun kom hen og holdt fast om mit ben, og jeg tudede seks timer bagefter. Og så var der hendes kongecitat: 'Har du også sådan en der som farfar går med?' Heldigvis kom jeg mig rimeligt hurtigt, siger Leo.

Ned med flaget

Mens Leo var indlagt, havde hans far fået det dårligt og skulle nu på plejehjem, så Leo havde ikke længere et sted at bo. Da han kom i rehabilitering, forsøgte han at gøre noget ved boligproblemet.

- Jeg talte med Københavns Kommunes hjemløseenhed, men de kunne kun henvise mig til Mændenes Hjem i Istedgade.

Hans eks-kæreste fandt ud af, at der fandtes et Mandecenter på Christianshavn. Leo kontaktede dem, kom til en visitationssamtale og blev godkendt til at flytte ind 11. maj sidste år.

Leo i et af fælleskøkkenerne i Mandecentret. Foto: Hanne Bjørton

Hvad gør det her sted for dig i forhold til, hvis du bare havde fået en bolig med det samme?

- Jeg er gået igennem min mors sygdomsforløb, hvor de sidste fire-fem måneder var virkelig hårde. Min egen sygdom sidder meget mellem ørerne også. At man har været så tæt på at dø, når man har en lille datter. Så det psykiske er utroligt svært. Og bruddet. Jeg flakker lidt rundt uden et fast sted at bo. Min mor dør. Jeg er nødt til at erkende, at jeg ikke kan gennemføre min uddannelse – endnu et nederlag.

- Så hvis jeg bare var kommet ud i en toværelses, var jeg gået helt ned med flaget. Det, der har hjulpet mig igennem, er rådgivningen og støtten her. Man er forpligtet til en ugentlig samtale med en af stedets socialrådgivere. Og det har givet mig troen på, at det godt kan lade sig gøre – det er deres fortjeneste. Det er et virkelig godt og trygt sted at være.

Beboerne i Mandecentret kan også have deres børn på besøg.

- Min datter er kommet her, lige fra jeg flyttede ind. Og der har været andre børn i huset på hendes alder. Hendes mor og jeg har også været til en samtale om at kommunikere, fordi det går lidt op og ned.

Annonce

Svært at bede om hjælp

Før din ekskæreste fandt Mandecentret, faldt det så dig selv ind, at du skulle søge hjælp?

- Nej. Det er en svaghed, jeg skal vise over for andre, og det er jeg ikke god til. Og jeg tror godt, at jeg kan tale på mange mænds vegne: Sådan noget klarer man selv. Men jeg siger bare: Gør det. Bed om hjælp! Hold kæft, hvor er det dejligt, at når man gør det, så kan man også få hjælpen.

Efter nogle måneder på Mandecentret begyndte Leo at arbejde igen som hjemmehjælper på Amager.

- Der har så været en periode, hvor mine tal var lidt skæve i forhold til den hjertemedicin, jeg får. Så jeg har været lidt fraværende, men er startet op igen.

Hele dit liv er vendt på hovedet. Hvordan har det været at kunne arbejde?

- Det har været en glæde og et mål for mig hele tiden. Min arbejdsplads ved det hele, og de tager hensyn. Jeg har heller ikke fuldtidsarbejde, jeg arbejder 30 timer om ugen. Det er også et hårdt arbejde, man skal have et vist overskud for at kunne give andre noget. Selv om du kommer ud til problemer, så har de brug for mig, og de bliver glade, når man kommer, og det er benzin nok, synes jeg. Jeg gør en forskel i modsætning til, at her er det mig, der skal have hjælpen.

Leo har med Mandecentrets og kommunens hjælp fået en lejlighed, som han flytter til om godt en måned.

- En lille treværelses, så prinsessen kan få sit eget værelse.

Mandecentret går meget op i, at beboerne sørger for at have et bagland, før de flytter derfra igen. Leo har med centrets hjælp fået kontakt til nogle gamle venner. Og der er også et godt sammenhold beboerne imellem.

- Beboerne hygger sammen, snakker sammen, spiser sammen. Vi må klappe os selv på skulderen, for selv om vi er i en situation, som er noget rigtigt lort, har vi alligevel overskud til at være obs på hinanden. Man møder nye mennesker og nogle knytter man sig mere til.

Så man kan også få nye venner her?

- To fantastiske nye venner har jeg fået her, der kommer noget rigtig godt ud af det. Hvis man også selv gerne vil.

Leo er et opdigtet navn. Han har ønsket at være anonym. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.

Om Mandecentret København

Mandecentret tilbyder personlig sparring og praktisk rådgivning til kriseramte mænd.

Foruden København har Mandecentret afdelinger i Aalborg, Aarhus, Odense, Randers og Esbjerg.

Manden kan bo sammen med sine børn i Mandecentrets botilbud, og derfor er der nul-tolerance over for alkohol og euforiserende stoffer.

I 2020 havde Mandecentret på landsplan indkvarteret 188 beboere, og det gennemsnitlige ophold er på 133 døgn.

Læs mere på mandecentret.dk

Annonce
112

Har fået nok af vanvidsbilister: Politiet tager nyt våben i brug

Amager

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Dragør Bådeværft bliver kulisse for Warner Bros.-filmoptagelser

I byen

Kvindemesse begynder at tage form: Billetsalget åbner 16. august

Alarm 112

Øresundsbroen var spærret efter uheld

Byliv

814.000 ton mad går til spilde hvert år: Spiser du "grimme" grøntsager?

Byliv

Her er øens nye gavlmaleri: - Forhåbentlig vil folk undre sig

LOKALHISTORIE

Bakspejlet: Eksplosionen der rystede Amager

BYLIV

Birk giver liv til kedelig og lang hvid væg

BYLIV

Borgmester efterlyser redskaber, der kan bremse voldsomme huslejestigninger

VEJR

DMI-varsel: Voldsomt vejr kan ramme Amager

Amager

Borgmester vil gå byggeri på Amager Fælled efter i sømmene

Byens Bedste Liv

Det bugner med bagere i hovedstadens gader

Annonce