Annonce
SERIEFORBRYDER

Amagermanden: Politiet har efterforsket drabssager med fornyet intensitet

Sebastian Richelsen bor i kvarteret omkring Tyrolsgade - og han har fundet ud af, at han ikke behøver bevæge sig mange hundrede meter for at finde en komponent til Amagermanden. Foto: Jan Jeppesen.
Under researchen på Viaplay-serien 'Amagermanden' fandt journalist Sebastian Richelsen spor, der kan knytte livstidsfangen til yderligere forbrydelser, blandt andet mordene på Stine Geisler og Anette Just Olesen. Siden slutningen af 2020 har politiet efterforsket de to drab med fornyet intensitet, men det har ikke sammenhæng med henvendelserne fra produktionsselskabet, oplyser Københavns Politi.

Amagermanden med det borgerlige navn Marcel Lychau Hansen er dømt for to drab og seks voldtægter. Nu blænder Viaplay op for serien 'Amagermanden', og her kan journalist Sebastian Richelsen bidrage med nye tips og hidtil ukendte kilder, der måske kan knytte Amagermanden til yderligere seks sager om voldtægt samt to uopklarede mord.

- Det lyder vildt, men politiet efterprøvede mine teorier og nedsatte nogle efterforskere. Mig bekendt er de stadig i gang med den del, fortæller Sebastian Richelsen, og afslører nogle hidtil ukendte detaljer om de to mord.

Mega skævt vidne

Den 28-årige arbejdsløse korrespondent Anette Just Olesen blev om aftenen den 21. august 1990 brutalt slået ihjel, da hun var ved at låse sig ind i sin lejlighed på Højdevej. En mand var fulgt med, da hun låste sig ind i opgangen, og han angreb Anette Just Olesen bagfra og stak hende flere gange i brystet med en kniv.

- Politiet forsøgte at koble Amagermanden til sagen om Anette Just Olesen, men to vidner forklarede, at gerningsmanden havde kort hår. På det tidspunkt havde Amagermanden langt hår, så politiet droppede efterforskningen.

- Det ene vidne er død i dag. Jeg har så talt med det andet vidne.

Han fortæller, at han var skæv af hash den aften, og at han har aldrig forstået, hvorfor politiet lagde så meget vægt på hans vidneforklaring.

Han fortæller nu, at han kun så gerningsmanden i et splitsekund, og derfor ikke med sikkerhed kan vide om han var kort eller langhåret. Jeg taler også med en person, der oplyser, at Amagermanden og Anette Just Olesen kendte hinanden. De havde mødt hinanden et par måneder tidligere på øen Femø. Politiet har efterprøvet den oplysning og bekræfter, at Amagermanden og Anette Just Olesen var på øen på samme tidspunkt et par uger før drabet, forklarer Sebastian Richelsen.

Annonce

VA-tegnet

Nogle måneder forinden blev den kun 18-årige gymnasieelev fra Christianshavn, Stine Geisler dræbt i kælder. Det skete under pinsekarnevalet i København. Stine Geisler blev mishandlet, kvalt og gerningsmanden havde ridset et mystisk symbol i hendes ene underarm. Politiet afhørte mere end 4.000 personer i sagen, men det lykkedes aldrig at finde gerningsmanden.

I denne sag forsøgte politiet også at koble Amagermanden til drabet, men kunne ikke finde forbindelsen. Nu viser det sig, at en gruppe mænd fra Vestamager var inde til karnevalet - sammen med Amagermanden - den samme aften, hvor Stine Geisler blev myrdet.

Sebastian Richelsen har også fundet ud, at symbolet, der var ridset på hendes underarm, sagtens kan være bogstaverne VA.

- Stine Giesler blev fundet liggende på maven med hænderne bundet som en løkke omkring halsen. Hun kvalte simpelthen sig selv. En mand har fortalt mig, at han fem år forinden blev overfaldet ude på Amager Fælled af Amagermanden. Og bundet på præcis samme måde.

Det beviser ikke noget, men det helt store spørgsmålstegn er symbolet på Stine Geislers underarm. Retsmedicinerne har fastslået, at Stine Geisler var død, inden hun fik symbolet på underarmen. Derfor kunne det ikke være rifter fra en kamp med gerningsmanden. Symbolet er altså indgraveret efterfølgende.

En dag får jeg så en henvendelse fra en person ude på Holdkærs Ager på Vestamager i det område, hvor Amagermanden har boet det meste af sit voksenliv. Han har altid undret sig over, hvorfor politiet aldrig spurgte 'rødderne' om VA-symbolet, der var et kendt symbol ude omkring Nøragersmindeklubben - også kaldet Vestamager-grupperingen. De skrev altid VA. Og Amagermanden skrev det også, når han havde været i byen og begået hærværk. VA - Vestamager har været her, skrev han, forklarer Sebastian Richelsen, der selv er tidligere politibetjent.

Annonce

Kvinder står frem

Sebastian Richelsen har tidligere lavet en podcast-serie om 'Amagermanden', og det var i kølvandet på den serie, at seks kvinder henvendte sig og fortalte, at de enten var blevet eller forsøgt voldtaget af Amagermanden.

- Det er sager, der har aldrig været en del af efterforskningen, men disse kvinders udsagn og de uopklarede mord stammer alle fra et hul over en ti-årig periode, hvor Amagermanden ikke er dømt for forbrydelser. Det virker underligt, siger Sebastian Richelsen, der sammen med tidligere drabschef Jens Møller dykker ned i de nye spor.

En ukuelig trang til at forstå, hvordan en på overfladen almindelig og vellidt familiefar og fodboldtræner kan begå så grusomme forbrydelser, har været drivkraften for Sebastian Richelsen, der under arbejdet med serien har taget sig selv i at stå og banke på døren om aftenen hos kilder, hvor det gik op for ham, at han ikke længere kunne trykke på en overfaldsalarm eller trække en tjenestemandspistol, hvis han kom i problemer.

- Det var været angstprovokerende, men også nødvendigt. Det er langt lettere at få folk i tale, når jeg ikke er fra politiet - særligt ude på Vestamager.

Annonce

Et åbent sår

Den tidligere politimand har fået smækket mange døre i hovedet, for mange ønsker slet ikke at tale om Amagermanden, der stadig er som et åbent sår. Enten fordi folk er bange for ham, eller fordi folk kender nogle af hans ofre eller deres familiemedlemmer.

Alligevel er det lykkedes for Sebastian Richelsen at komme ind i et ellers lukket miljø - og han er kommet tættere på Amagermandens omgangskreds.

- Jeg oplever, at der er mange tråde til Amagermanden. Mine børns pædagoger og lærere har været trænet af Amagermanden ude i Vestamagerklubben AB 70, og hver gang jeg cykler på arbejde, kommer jeg forbi steder, hvor Amagermanden har voldtaget og dræbt, forklarer Sebastian Richelsen, der bor tæt ved Amager Bio.

Ja, nogle gange har det ikke været nødvendigt at tage bil eller cykel, når han skulle tale med en kilde, men blot gå 100 meter fra sit hjem, før han kom helt ind i Amagermandens verden.

Jeg oplever, at der er mange tråde til Amagermanden. Mine børns pædagoger og lærere har været trænet af Amagermanden ude i Vestamagerklubben AB 70, og hver gang jeg cykler på arbejde, kommer jeg forbi steder, hvor Amagermanden har voldtaget og dræbt,

Annonce

Skrev breve til Amagermanden

Sebastian Richelsen ville gerne have konfronteret Amagermandens familie og ikke mindst hovedpersonen selv.

- Familien ønsker ikke at medvirke. De er stærkt medtaget - den dag i dag. Jeg har også skrevet talrige breve til Amagermanden for at give ham muligheden for at tage til genmæle, men jeg har aldrig modtaget et svar på mine henvendelser.

Han fortæller, at det har gjort stort indtryk at møde Gummi Frank, Tonnie og de andre kilder fra Vestamager. De har nogle barske historier, og har levet nogle liv, som er fjernt fra andre menneskers. Det er også gjort indtryk, at kvinderne har rakt ud  for at få en form for hjælp.

- Det er stort set umuligt at opklare gamle voldtægtssager, men det der går igen er, at kvinderne har brug for at blive hørt og få en form for afslutning på deres overgrebshistorie, forklarer Sebastian Richelsen, der også har været i kontakt med den pige, der i 2010 blev voldtaget i haveforeningen Stjernelund og som førte til politiets anholdelse af Amagermanden.

- Hun er den dag i dag dybt traumatiseret af oplevelsen. Det er helt forfærdeligt, siger Sebastian Richelsen, der er glad for, at politiet endelig fik Amagermanden bag lås og slå:

- Det har været gennemgående for forbrydelserne, at Amagermanden har gjort sig umage for at slette alle spor, men i dette tilfælde glemte han at fjerne kondomet. Og det var nok til at fælde ham, konstaterer Sebastian Richelsen.

- Jeg har fået så mange indtryk og udsagn om Amagermanden, at du ikke kan fortrænge det faktum, at han er psykopatisk. Han var jo vellidt i fodboldklubben, hvor han trænede pigehold og altid stod til tjeneste. Den anden side af ham kender vi i dag.

Annonce

Politiet har efterforsket

Vicepolitiinspektør Bjarke Dalsgaard oplyser til AmagerLIV, at Københavns Politi siden slutningen af 2020 har efterforsket drabene på Anette Just Olesen og Stine Geisler med fornyet intensitet, men siger:

- Det har ikke sammenhæng med de henvendelser, vi har fået fra produktionsselskabet. Herfra har vi modtaget en række tip omkring de to sager. Flere af dem har dog allerede tidligere været grundigt efterforsket. I et enkelt tilfælde har vi foretaget en genafhøring af et vidne, som dog ikke har ændret på de teorier omkring drabet, som efterforskningen på nuværende tidspunkt har. Hvis nogen ligger inde med konkret viden om et eller flere uopklarede drab, hører vi meget gerne fra dem.

Bjarke Dalsgaard kan ikke bekræfte, at de to ældre drabssager er blevet genåbnet.

- Vi stopper aldrig med at efterforske uopklarede drabssager. Efterforskningen kan i perioder ligge i bero, som vi ser jævnligt med uopklarede drabssager for at finde ud, om der er mulighed for nye vinkler i efterforskningen, uopdyrkede hypoteser eller mulige fejlslutninger i det arbejde, der er lavet.

- Vi undersøger altid de henvendelser om ældre sager, vi modtager, som har en vis validitet. Vi gennemgår også systematisk alle uopklarede sager om grov personfarlig kriminalitet, som ikke tidligere har givet resultater, forklarer Bjarke Dalsgaard.

Serien 'Amagermanden' kan streames på Viaplay.


Serien 'Amagermanden' kan streames på Viaplay. Illustration: Viaplay.


Annonce
AmagerLIV.dk

Alle stemmer er talt op: Her er valg-resultatet i Tårnby

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TRAFIK

Efter trafikkaos på centrale broer: Seks personer anholdt

naturliv

Nu kan det ikke gå galt: Kæmpe sten på Amarminoen viser vej

Amager

Byens Bedste LIV anbefaler: Det skal du opleve i weekenden

CORONA

Dagens coronatal: Et lille knæk på smittekurven

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Amager

Almene boliger på Christiania er en del af ny milliardaftale: - Jeg tror, at de er glade for det derude

JUL PÅ AMAGER

Din ø-guide til julen: Lørdag byder på juleoptog, juletræstænding, julemarkeder og en julepyntet villavej

Naboliv

Frank holder øje i sit nabolag: - Sammen kan vi sikre os mod indbrud

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

SERIEFORBRYDER

Amagermanden: Politiet har efterforsket drabssager med fornyet intensitet

AMAGER FÆLLEDS VENNER

Fire år med fire årstider og Amager Fælled

CORONA

Dagens coronatal: Tårnby har nu landets højeste smittetal

Annonce