Den er bevaret for eftertiden, bagerkringlen med kongekronen, der hang på facaden til bagerbutikken Jakobs Bageri i Holmbladsgade 9.
For lidt over et halvt år siden flyttede interiørbutikken Frk Pape ind i bagerbutikkens lokaler og under arbejdet med at renovere og indrette lokalerne fik Maria Pape også mulighed for at tage det gode gamle udhængsskilt i smedejern ned fra facaden.
Den nye ejer af bagerkringlen har ingen planer om at sætte bagerkringlen til salg:
- Nej, jeg beholder kringlen og får den sat op i butikken, fortæller Maria Pape, der netop har modtaget prisen som Årets Amagerbutik 2021.
Historien om bagerkringlen med krone går langt tilbage. Under Københavns belejring 1658-1659 formåede bagerne trods alt at opretholde byens brødforsyning på en så fortræffelig måde, at kongen, Frederik den Tredje, som påskønnelse for bagernes indsats gav Københavns Bagerlaug tilladelse til at sætte en kongekrone på kringlen.
Forbindelsen mellem kringle og krone går endnu længere tilbage.
Kronen over kringlen symboliserer ikke hvedebrødets fortræffelighed frem for andre brødsorter - heller ikke er den et mærke for hofleverandører, sådan som forskere har fortolket den. Kronen symboliserer et virkeligt historisk faktum, oplyser Københavns Bagerlaug.
I året 1529 blev byen Wien belejret af tyrkerne med en styrke på 20.000 mand. Indbyggernes lidelser var store og Wien var ved at gå til grunde. En polsk officer ved navn Kolscnitsky, som kunne tale tyrkisk var sendt til hertugen af Lothingen for at bede om hjælp. Men hjælpen lod vente på sig og Wiens stilling var alvorlig.
Da forlod bagerne i Wien deres ovne, trug og stave. De tog deres lærlinge, svende og arbejdere med og gik ud for at forsvare deres hjemby. Det gjorde de med en sådan tapperhed at de afværgede mange angreb, i mellemtiden kom Hertugen af Lothringens tropper til undsætning. Wiener-bagerens tapre indsats blev belønnet af paven med ret til for evigt at forsyne deres kringle med en krone.