Annonce
Danmark

Debat: Når det offentlige er på fornavn, føler jeg mig talt ned til

Debat: Forleden dumpede der en mail ind i min indbakke. Den meddelte, at der var “ny post” fra Statens Seruminstitut i min e-Boks. Den sagde, at det drejede sig om et tilbud om gratis vaccination.

Det viste sig ikke at være et tilbud om et boost i form af en tredje covid-19-vaccination, men en påmindelse om, at alle over 65 år kan blive gratis vaccineret mod influenza. Så vidt, så godt.  Det kan der i den foreliggende situation være mange gode grunde til, og det skal jeg ikke beklage mig over.

Formen, derimod, er under al kritik.

Annonce

Det krænker mig dybt, at en statslig institution nu også ligger under for den tendens, der er opstået i form af fuldstændig manglende dannelse ved henvendelse til personer, man ikke kender.

Manfred Federau, Odense.

Brevet indledes med “Kære Manfred”. Det undrede mig meget, for jeg kender ingen personligt, hverken i Statens Seruminstitut eller i Sundhedsstyrelsen i øvrigt. Brevet er underskrevet af de to direktører, med for- og efternavn og titler.

Det får mig til at føle, at jeg bliver talt ned til.

Jeg mener, at man til nøds kan henvende sig til børn på den måde, og ikke til personer, man ikke kender og som tillige kan være ens forældre eller endda bedsteforældre. I min optik er det kun breve fra min mor, søster, hustru eller andre meget nærtstående personer, der kan indledes med “kære + fornavn”.

I min optik er det kun breve fra min mor, søster, hustru eller andre meget nærtstående personer, der kan indledes med “kære + fornavn”.

Fra debatindlægget

En statslig institution burde vide, at hvis man vil gøre en henvendelse mere personlig end blot at anvende det helt formelle "fornavn + efternavn" i indledningen, kan man godt bruge “kære”, men så skal det være efterfulgt af "fornavn + efternavn".

Hvis man kender personen godt, er der ikke noget i vejen for at bruge “kære + fornavn”, men så vil man vel også underskrive med fornavn alene. I dette tilfælde burde brevet følgelig have været underskrevet: “Med venlig hilsen fra Henrik og Søren” (Henrik Ullum er direktør for Statens Seruminstitut, Søren Brostrøm for Sundhedsstyrelsen, red.).

Jeg er da godt klar over, at direktørerne ikke selv konciperer sådanne skrivelser, men eftersom de er underskrevet i faksimile, må de pågældende i hvert fald have set brevet. Jeg kan sige som HKH Dronningen: “Vi har vist ikke gået i skole sammen”. Og jeg forventer en reaktion i form af mindst en beklagelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

Alle borgmesterposter på plads: De Konservative tager Dragør

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Indland

Lyntest er tilbage: 100.000 kan blive testet om dagen

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Annonce