Annonce
MAD

Elever går til makronerne i køkkenet: Blommemos og græshopper på frokostmenuen

Sylvester og Isabella er i gang med stegepande og gryde. Foto: Jan Jeppesen.
Amager Fælled Skole er en madskole, der laver cirka 750 kuverter dagligt. Skolens elever er også optaget af madspild og kaster sig hovedkuls over pander og gryder, når der skal anrettes lækre frokostretter.

- Vi laver noget blommemos med flødeskum og noget karamaliseret mandelagtigt. Og det smager rimeligt godt. Det kunne vi godt spise til frokost hver dag, fniser 10-årige Isabella og 11-årige Sylvester, der har godt gang i stegepanden og gryden.

Sylvester fortæller, at dagen før havde han fået noget a la æggekage, mens Isabella snuppede en burger på vej til lægen.

AmagerLIV er på Amager Fælled Skole. Det er Danmarks nationale madspildsdag - på datoen for FNs første mærkedag med samme formål.

Annonce

Amager Fælled Skole er en madskole, så det falder helt naturligt for skolens inspektør Torben Højmark Bo Jensen, at eleverne gik til makronerne i køkkenet for at lære om madspil - i samarbejde med Arla Food, der er en del af partnerskabet bag madskolen.

Fra morgenstunden blev eleverne fra 5. klasse undervist i madværkstedet, og det blev både en sjov og lærerig dag for eleverne.

12-årige Theo agerede chefkok for anretning af melorme og græshopper.

- Det smager faktisk godt, ligesom chips, forklarer Theo.

- De er så små og er blevet stegt i olie. Det gi'r en saltet smag. Man bliver nok ikke mæt af det, men det er et godt sidemåltid, siger Theo.

Beskedent bidrag

Skoleinspektøren er stolt over at se elevernes engagement og entusiame. For mad betyder noget, når man går i skole.

- Vi har hver eneste dag eleverne fra 4.-6. klasse, der deltager i produktion på madskolen, så det er et helt naturligt træk for os at være med i den nationale madspilsdag. Det betyder også, at de elever ikke går i skole fjorten dage om året, men er på madskolen. Jeg er også glad for vores partnerskab med Arla Food, der også betyder, vi kan sende vores 6. klasser på madlejrtur. Der er meget fokus på den grønne omstilling, og det her er et godt bidrag, siger Torben Højmark Bo Jensen.

Madskolen er organiseret på den måde, at eleverne hver dag kan gå ned og nyde deres frokost. Det er ikke gratis, men fortældrene betaler et beskedent bidrag. Cirka 80 procent af eleverne er med i ordningen, fortæller skoleinspektøren.

Eleverne spiser i tre hold, og der serveres hver dag cirka 600-700 kuverter.

- Vi har afsat tre kvarter til frokosten, og alle elever spiser sammen. Om de er med eller ikke med i madordningen, for der er også elever, der kommer med deres egen madpakke. Dét, at eleverne sidder sammen betyder meget for trivslen. Vi har også en madvært, der sørger for, at eleverne smager på maden og har det godt med måltidet.

- Vi kan se, at madskolen gør noget ved koncentrationen. Især hos eleverne i de ældste klasser. Man kan tydeligt se om en elev har spist eller ikke spist.

-Det sjove er, at eleverne får dere forældre til at smage noget andet mad, når de er ude at rejse.

Madspildsagen

814.000 ton mad ryger hvert år i de danske skraldespande og containere. Heraf bliver 247.000 tons kasseret i de danske husholdninger. Det viser Miljøstyrelsens kortlægning af det danske madspild, der blev offentliggjort i juni.

Heldigvis vil ni ud af 10 danskere gerne gøre noget ved problemet. Men de savner inspiration til, hvordan de skal gøre det.

Derfor er Too Good To Go, Arla og Arla Fonden gået sammen om at etablere en madspildsskole, der skal give familier redskaber og inspiration til, hvordan de kan bruge alt i køleskabet, så intet går til spilde.

Madspildsskolen bliver afviklet i fem danske byer i efterårsferien med snigpremiere på den nationale madspildsdag, hvor elevern på Amager Fælled Skole testede det undervisningsforløb, som familierne skal igennem i uge 42.Theo anretter melorme og græshopper. Foto: Jan Jeppesen.
Holdsamarbejde er nøgleordet i madværkstedet. Foto: Jan Jeppesen.
Amager Fælleds Skole inspektør Torben Bo Højmark Jensen fortæller, at elevernes koncentrationsevne er blevet styrket efter etableringen af madskolen i 2017. Foto: Jan JeppeenAnnonce
AmagerLIV.dk

Alle stemmer er talt op: Her er valg-resultatet i Tårnby

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TRAFIK

Efter trafikkaos på centrale broer: Seks personer anholdt

naturliv

Nu kan det ikke gå galt: Kæmpe sten på Amarminoen viser vej

Amager

Byens Bedste LIV anbefaler: Det skal du opleve i weekenden

CORONA

Dagens coronatal: Et lille knæk på smittekurven

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Amager

Almene boliger på Christiania er en del af ny milliardaftale: - Jeg tror, at de er glade for det derude

JUL PÅ AMAGER

Din ø-guide til julen: Lørdag byder på juleoptog, juletræstænding, julemarkeder og en julepyntet villavej

Naboliv

Frank holder øje i sit nabolag: - Sammen kan vi sikre os mod indbrud

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

SERIEFORBRYDER

Amagermanden: Politiet har efterforsket drabssager med fornyet intensitet

AMAGER FÆLLEDS VENNER

Fire år med fire årstider og Amager Fælled

CORONA

Dagens coronatal: Tårnby har nu landets højeste smittetal

Annonce