Annonce
Byudvikling

Flertal udskyder beslutning: Dragør ikke klar til at blive UNESCO verdensarv

For tre år siden var byrådet enige om, at Dragørs gamle by og havneområdet skulle på UNESCOs verdensarvsliste. Nu er sagen lidt mere kompliceret. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Der skal en ny turisme- og parkeringsstrategi til, før der kan tages stilling til, om Dragør vil på UNESCOs verdensarvsliste. Det besluttede et flertal i byrådet torsdag aften.

Vil Dragør have optaget den gamle by og havnemiljøet på UNESCOs verdensarvsliste eller ej? Svaret blev et 'måske', da Dragørs byråd behandlede spørgsmålet på torsdagens byrådsmøde.

Mens Konservative ønskede at lægge sagen død og droppe videre ansøgning til UNESCO, besluttede flertallet bestående af Liste T, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti, at man ikke færdiggør ansøgningen i år, men at der skal udarbejdes en fornyet strategi for turisme, infrastruktur og parkering, før det afgøres, om man vil ansøge UNESCO om optagelse.

For tre år siden opnåede Dragør Kommune, dengang bakket op af et enigt byråd, at få den gamle by og havnemiljøet optaget på Slots- og Kulturstyrelsens tentativliste - første skridt mod verdensarvslisten.

Men en fornyet offentlig debat og modstand mod at blive verdensarv fik politikerne til at sende sagen i høring, hvilket førte til over 500 høringssvar med en overvægt af modstand imod UNESCOs blå stempel.

Vil ikke køres over

I marts tog beboer i den gamle by, Thomas Krebs, initiativ til blandt andet at lave flyers og et logo med 'Nej tak til UNESCO i Dragør' for at skabe mere debat om sagen.

Han var nervøs for, i lighed med mange af høringssvarene, at en plads på verdensarvslisten ville give et massivt pres af turister, give parkeringsproblemer og stække beboernes privatliv i den gamle by.

Der blev skabt en chatgruppe på Messenger, ifølge Thomas Krebs med omkring 30 personer, og en underskriftindsamling, der her til aften var oppe på omkring 190 underskrifter.


Nu har byrådet lagt tingene til side, og det ser jeg som frit lejde til, at vi arbejder videre på ikke at blive kørt over som beboere.

Thomas Krebs


Han er glad for, at byrådet ikke besluttede sig for at sende ansøgningen til UNESCO.

- Nu har man taget skeen i den anden hånd og vil undersøge sagen nærmere. Presset fra borgerne og pressens interesse har gjort, at kommunalbestyrelsen ikke tør tage en beslutning, og det viser for mig, at borgerne faktisk har noget magt.  Det værste vi kan gøre er at læne os tilbage og vente, så det gør vi ikke. Nu har byrådet lagt tingene til side, og det ser jeg som frit lejde til, at vi arbejder videre på ikke at blive kørt over som beboere. Vi har taget kontakt til UNESCO og Slots- og Kulturstyrelsen, og jeg tror, de var overraskede over, at der var så meget modstand, siger Thomas Krebs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce