Annonce
Amager

Har du også smagt de nye citronmåner i 7-Eleven? Christian bager dem af gamle bananer: - Først og fremmest skal det smage godt, for det er på den måde, vi kan gøre en forskel

Efter en testperiode i udvalgte 7-Eleven-butikker blev kagerne fra Christian Cordius' firma Banana CPH fast i sortimentet i kædens kiosker. Foto: Angela Brink
Først slog Christian Cordius igennem med vegansk is lavet af uddaterede bananer. Nu bliver også hans citronmåner, banankager og veganske romkugler revet væk i 7-Elevens kagemontrer.

Skal man gøre noget mod madspild og for klimaet, er vejen gennem velsmag. Det er udgangspunktet for Christian Cordius' Banana CPH, som blev kendt i København for sin veganske is lavet af bananer, som supermarkederne ikke kan sælge, fordi de var blevet brune.

Nu har han udvidet sortimentet med romkugler, små handy citronmåner og banankager med chokolade-topping. Dem kan man svinge forbi enhver 7-Eleven efter. Hvis man da ellers når at få fat i dem, før de er udsolgt.

- Vi tager dem ud fra frosten om morgenen, og så når de allerede at blive udsolgt inden aften, fortæller bestyreren af 7-Eleven på hjørnet ved Gammel Torv, da KøbenhavnLIV er med Christian Cordius ude og se, hvordan det går med salget af kagerne i den lokale 7-Eleven.

Annonce

Kagerne er ligesom de bananbrød, Banana CPH sælger i Irma, på frost ved levering. Det vil sige, at man tør de kager op, man rent faktisk regner med at få spist.

Dels er det Christians erfaring, at brødvarerne bliver bedre efter en tur i fryseren. Dels mindsker det madspild, når man kun tør det op, man skal bruge.

At det lige er citronmåne og romkugler, Banana CPH har sat i produktion, har også sin årsag.

- Det er noget, folk kender. Det gør det nemmere at få gennemslag med, forklarer Christian Cordius.

Bedst i test

Før romkuglerne, citronmånerne og banankagerne med chokoladetopping blev tilgængelige i 7-Eleven, var der forskellige testfaser.

Romkuglerne, der også traditionelt er et zero-waste-produkt, kom i stand efter et crowdfundingprojekt på 90.000 kr. Crowdfundingen viste, at der var salg i produktet, der ud over banan blandt andet indeholder chokolade, kaffe, kokos og dadler.

Hvad angår citronmånen, var processen en smule mere kringlet.

Efter at have fået foden indenfor hos 7-Eleven, kørte kiosk-kæden test på de små banankager med chokoladetopping i 20-30 udvalgte butikker. Det gik over al forventning.

- Vores test var så stor en succes, at vi kom i fast sortiment efter utrolig kort tid, fortæller den 31-årige iværksætter, som fik fast plads til sine kager i 7-Eleven efter kun halvanden måneds testfase.

Det bekræfter Emilie Skouboe Madsen, der er kategorichef i 7-Eleven.

- I testperioden havde bananbrødet fra Banana CPH stor succes. Citronmånen er kommet i sortiment efterfølgende, og klarer sig ligeledes rigtig flot. Det er et fokus hos 7-Eleven at tænke genanvendelighed, madspild og den cirkulære tankegang ind i vores produkter, hvilket Banana CPH’s mission taler så fint ind i, siger hun.

Annonce

Konservative jyder

Testen i 7-Eleven viste imidlertid nogle markante geografiske forskelle.

Kagerne gik godt over hele landet. Men de gik forrygende i København.

Fordi 7-Eleven gerne ville støtte bæredygtighedstanken bag Banana CPH, gik de sammen om at finde nogle produkter, alle kender, og som derfor ville falde i kundernes smag i hele Danmark. Det var sådan, ideen om citronmånen opstod.

Men hvad end kagen har et velkendt navn eller ej, slår Christian Cordius fast, at der skal være en afgørende fællesnævner:

- Først og fremmest skal det smage godt. Hvis ikke velsmagen er i top, køber folk ikke produktet, og så har vi ikke gjort nogen forskel, siger han.

Annonce

Cykler rundt i byen

Banana CPH begyndte med, at Christian og hans kompagnoner cyklede rundt i Indre By og hentede de bananer, som især Irma-butikkerne ikke kunne komme af med, fordi de fleste kunder ikke vil have bananer, der har brune pletter eller er blevet helt brune.

Men jo brunere, des sødere banan - og Christian syntes, det ville være en fed måde at mindske madspild at upcykle banerne til lækker vegansk is, som han havde stiftet bekendtskab med under et ophold på Hawaii.

Det blev så stor en succes, at Banana CPH fik forskellige isudsalg rundt omkring i byen, herunder i Torvehallerne.

Start uppen fik også foden indenfor hos Coop, der driver Irma, Fakta og Brugsen, ligesom Meny-kæden slog kølemontren op for den unge iværksætter.

Vi i Banana CPH kan ikke ændre den måde, virksomhederne arbejder på. Men vi kan afbøde klimapåvirkningen ved at gå ind og udnytte den ressource, som de kasserede bananer er

Christian Cordius, Banana CPH

At sætte sig op på cyklen og lige hente nogle brune bananer lyder måske ligetil. Men processen med at hente bananerne er faktisk ret kompliceret.

- Jeg kan ikke styre vores forsyning. Derfor henter vi hele tiden og gemmer bananmassen, så vi har den klar. Men vores grundprodukt kan vi faktisk ikke sikre vores forsyning af, fortæller Christian Cordius.

Men netop forsyningskæden er - sammen med velsmagen - noget, der interesserer ham dybt.

- Jeg bliver ved, fordi jeg virkelig tror på, at vi kan gøre en forskel indenfor upcykling. Vi kan skabe værdi ud over den økonomiske. Man skal ikke smide uudnyttede ressourcer ud. Vi i Banana CPH kan ikke ændre den måde, virksomhederne arbejder på. Men vi kan afbøde klimapåvirkningen ved at gå ind og udnytte den ressource, som de kasserede bananer er, siger han.

Du kan prøve Banana CPHs citronmåner, romkugler og banankager med chokolade på toppen i alle 7-Eleven butikker. Derudover kan man få Banana CPHs bananbrød og bananbaserede is i Irma og Meny.

Citronmånerne har 300 kalorier per 100 gram og hver kage vejer 70 gram. Til sammenligning er der 442 kalorier per 100 gram citronmåne fra Dan Cake.

Romkugler, citronmåner og banankager fra Banana CPH i montren hos den lokale 7-Eleven. Foto: Angela Brink
Christian Cordius tjekker firmaets kager ud hos den lokale 7-Eleven. Foto: Angela Brink
Svampet, frisk og tilpas sød - en bid af citronmånerne er ikke nok, men det lykkedes lige at nå få et billede. Foto: Angela Brink
Annonce
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
ALARM 112

Tragisk dødsfald ved Ørestads Boulevard

VALGKAMP

Venstre i Dragør: Vi er udsat for systematisk sabotage

anholdt

Dræbte en på hotelværelse og stak en anden ned i Silkegade samme aften - nu er han anholdt

Efterlysning

Skar offers øre af: Her er medgerningsmanden, politiet søger

Vindmølle-mekka i Nordsøen skaffer flere tusinde arbejdsplader til landsdelen: Men dette kan spolere jobfesten

Sigtelse

Gerningsmand på volds-turné: Dræbte 28-årig på luksushotel og skar venstre øre af 25-årig mand senere samme aften

HISTORISK

Det her er nostalgi, så det batter: August blev ansat som 12-årig og skabte et Amager-eventyr

112

Politiet fik anmeldelse om hasarderet kørsel: Nu er fire personer anholdt for besiddelse af våben

Amager For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Amager

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

BOLIG

Efter 38 år er det slut: Købte huset for 483.455 kroner, nu er det i en helt anden prisklasse

EKSPROPRIATION

Borgmester til truede husejere: Det ligger mig på sinde at varetage borgernes interesser

gylden mulighed

Gigantisk lagerbygning på Amager solgt for millionbeløb: - Der er et stort potentiale i området

Annonce