Annonce
VÆRD AT VIDE

Husejere i Tårnby kan kræve fuld erstatning

De berørte husejere på Crilles Tønnesens Vej kan se frem til et besøg af ekspropriationskommissionen, hvis Sund & Bælt vurderer, at udvidelsen af Øresundsmotorvejen skal skære igennem deres haver. Foto: Jan Jeppesen.

I grundlovens paragraf 73, stk. 1 hedder det 'Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning.'

De husejere, der står til at miste deres hjem på grund af udvidelsen af Øresundsmotorvejen, kan altså kræve fuld erstatning. Spørgsmålet er, hvordan værdien af erstatningen bliver beregnet. Det er kutyme, at der er tale om en erstatning baseret på gældende markedsværdi. Det vil sige, at erstatningens størrelse som udgangspunkt fastsættes efter, hvad ejendommen ville kunne sælges for på det åbne marked inden for en rimelig kort salgsperiode.

AmagerLIV har været forbi naboret.com for at finde ud af, hvilke ekspropriationsbetingelser, der skal være opfyldt.

Annonce

Her står blandt andet beskrevet: 'Hvis det er nødvendigt, for en offentlig myndighed, at råde over et bestemt areal til gennemførsel af et anlægsprojekt (eksempelvis anlæg af ny vej eller jernbane), har myndigheden mulighed for at tvinge ejeren af arealet til at afstå området. Dette kaldes ekspropriation, og for at myndighederne har lov til at ekspropriere, er der nogle betingelser, som skal være opfyldt.'

Og ifølge grundloven skal tre betingelser være opfyldt: Projektet skal tjene en almen samfundsmæssig interesse. Ekspropriationen skal have lovhjemmel. Der skal ske fuld erstatning for det eksproprierede område.

Almenvellet

For at en ekspropriation kan anses som lovlig, skal ekspropriationen ske til gavn for almenvellet. Dette skal vurderes ud fra, om ekspropriationen tjener fællesskabets interesser. (Med andre ord, skal ekspropriationen være ønskelig/gavnlig/nyttig/rigtig/retfærdig). Om en ekspropriation tjener fællesskabets interesser er en konkret vurdering.

Hvis myndighederne eksproprierer til fordel for private virksomheder, er ekspropriationen derfor ikke nødvendigvis ugyldig, hvis den private virksomheds interesser også tjener fællesskabet.

Annonce

Lovhjemmel

Som nævnt ovenfor, er det et krav i henhold til Grundlovens § 73, stk. 1, at ekspropriationen skal have hjemmel i lov. Det vil sige, at hvis myndigheden ikke eksproprierer i henhold til noget lovgrundlag, så har de helt simpelt ikke ret til at ekspropriere.

Eksempelvis hjemler planlovens § 47 og vejlovens kapitel 10 en mulighed for kommunen og staten til at ekspropriere jord til anlæg af vej, eller hvis det i øvrigt har betydning for virkeliggørelsen af en lokalplan eller en byplansvedtægt.

Derudover skal ekspropriationen fremgå udtrykkeligt af lokalplanen, hvis kommunen skal ekspropriere i henhold til Planlovens § 47.

Annonce

Lokalplanen

Ud over de nedskrevne betingelser for ekspropriation, har retspraksis også udviklet nogle betingelser, for at myndighederne kan ekspropriere.

For at myndighederne kan ekspropriere, skal ekspropriationen være aktuel. Dette betyder, at en ekspropriation ikke kan anses som lovlig, hvis der ikke er behov for at ekspropriere inden for en overskuelig tid. Eksempelvis må en lokalplan, som hjemler en ekspropriation, ikke være mere en fem år gammel.

Ekspropriationen skal derudover være tilstrækkelig proportionel. Dette indebærer, at de interesser som ligger bag beslutningen om at ekspropriere, skal vurderes som 'mere værd' end ejerens egen interesse i at udnytte hele sin ejendom.

Læs mere her på naboret

Annonce
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TRAFIK

Kommunen har udpeget de farlige steder, hvor der risiko for ulykker med dødelig udgang

ALARM 112

Tragisk dødsfald ved Ørestads Boulevard

anholdt

Dræbte en på hotelværelse og stak en anden ned i Silkegade samme aften - nu er han anholdt

VALGKAMP

Venstre i Dragør: Vi er udsat for systematisk sabotage

Vindmølle-mekka i Nordsøen skaffer flere tusinde arbejdsplader til landsdelen: Men dette kan spolere jobfesten

Efterlysning

Skar offers øre af: Her er medgerningsmanden, politiet søger

Sigtelse

Gerningsmand på volds-turné: Dræbte 28-årig på luksushotel og skar venstre øre af 25-årig mand senere samme aften

HISTORISK

Det her er nostalgi, så det batter: August blev ansat som 12-årig og skabte et Amager-eventyr

Amager For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Amager

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

112

Politiet fik anmeldelse om hasarderet kørsel: Nu er fire personer anholdt for besiddelse af våben

BOLIG

Efter 38 år er det slut: Købte huset for 483.455 kroner, nu er det i en helt anden prisklasse

EKSPROPRIATION

Borgmester til truede husejere: Det ligger mig på sinde at varetage borgernes interesser

Annonce