Annonce
Sundhed

Jeg har snakket med børn helt ned til fem år, som har så ondt i maven, at de holder op med at sove om natten

Joan Christensen uddannede sig til familieterapeut, da hun som børnehaveleder fandt ud af, at mange børn og unge, har brug for nogen at tale med, som ikke er deres forældre. Foto: Olivia Loftlund
Gennem sit arbejde som børnehaveleder opdagede Joan Christensen, at alt for mange børn gik rundt med svære tanker og bekymringer. Et problem, som er forværret efter coronapandemien, men altid har været der, mener hun.

- Jeg har snakket med børn helt ned til fem år, som har så ondt i maven, at de holder op med at sove om natten, fordi de går og er så bekymrede, siger Joan Christensen, der er familieterapeut på Amager.

Joan Christensen er egentlig uddannet pædagog, men fik igennem sit arbejde som børnehaveleder i en børnehave på Amager indsigt i en bekymrende virkelighed, der fik hende til at vælge at beskæftige sig med familieterapi på fuld tid.

Det har nu ledt til at hun har åbnet en klinik på Kastrupvej, hvor særligt børn og unge kan søge hjælp.

Annonce

- Da jeg var børnehaveleder, oplevede jeg børn være utrygge og bange, og ikke have den der selvtillid og selvværd, som børn bør have. De bør ikke kende til frygt og fare i den alder, siger Joan Christensen.

Da jeg var børnehaveleder, oplevede jeg børn være utrygge og bange, og ikke have den der selvtillid og selvværd, som børn bør have.

Joan Christensen, familieterapeut

Hun igangsatte et projekt i børnehaven, hvor børnene kunne booke et personligt møde, hvis de ville snakke med hende om deres liv, tanker og følelser. Tilbuddet blev hurtigt et hit blandt børnene, som gennem tegninger og øvelser, lærte at sætte ord på svære følelser.

- Børn er frygtelig bange for at såre og skuffe deres forældre, så tit holder de sig tilbage. Men overfor mig, skulle de lige pludselig ikke tage nogen hensyn. Der var rum til, at de kunne sige, hvad de havde lyst til, siger Joan Christensen.

- Jeg endte med at have rigtig mange samtaler med børnene, men også med forældrene. Jeg nåede til et punkt, hvor min pædagogiske baggrund ikke længere var tilstrækkelig, så jeg valgte at tage en uddannelse som familieterapeut, siger Joan Christensen.

Det usagte styrker angsten

Tiden under coronapandemien har for mange været lang og svær. Og også tiden efter. De sociale relationer har været under pres, og Joan Christensen frygter, at der er blevet dannet grobund for angst hos børn og unge.

- Jeg tror, at den dag landet lukker ned, sad der rigtig mange familier og så det i fjernsynet sammen med deres børn. Og forestil dig så, hvad der sker inde i hovedet på alle de børn, når forældrene også bliver bekymrede? siger Joan Christensen.

- Jeg har talt med rigtig mange børn, som var helt sikre på, at hvis de fik corona, så var de døde. Og deres bekymring for forældrene og bedsteforældrene har været frygtelig. Det er virkelig noget, der kan skubbe til mange angst-tanker også på sigt, siger Joan Christensen.

Noget der særligt kan skubbe til angsten, er, hvis der ikke bliver sat ord på følelserne, og der bliver lukket ned for samtalen, forklarer Joan Christensen.

Det kan eksempelvis være hvis forældrene synes emnet bliver for svært at tale om, eller man som forældre ikke mener, at børn bør tale om død og sygdom.

- Det jeg har oplevet, er at når børnene har ytret at de har været bange, så er de blevet mødt med svaret: "Det skal du ikke være bange for, morfar han er stærk". Men det er efter min mening ikke svar nok for et barn i sådan en situation. Et barn skal meget mere i detaljen omkring hvad er chancen for at morfar bliver ramt. Er han blevet vaccineret? Kan vi passe på ham? og hvordan? Siger Joan Christensen og fortsætter:

- Det er en fejl man begår rigtig tit som voksen. De ting, der er ømtålelige at tale om, dem lukker vi i overfor. Men børn har brug for at tale om det. Alt det usagte styrker angsten, og det bliver en fantasi, der bare får lov til at vokse og vokse og vokse, siger Joan Christensen.

Foto: Olivia Loftlund
Annonce

Ikke et nyt problem

Den 10. september ophører den nuværende kategorisering af covid-19 som en samfundskritisk sygdom, og hverdagen er tilbage med al sin livlighed.

Selvom det meste af frygten kan være drevet over, er det stadig vigtigt at tjekke op på, om grobunden for angsten er blevet bearbejdet, og om der kan være andre elementer i familiens liv, som kan påvirke børnene, fortæller Joan Christensen.

- Måske er vi blevet mere opmærksomme på børns mentale helbred efter corona, men der er bare rigtig, rigtig mange børn der har stress, angst, selvværdsproblemer og er ensomme selvom de er omgivet af venner og familie. Og det har jo været et problem i mange år, siger Joan Christensen.

- Vi har heldigvis et stort hjælpesamfund, men man skal være modig som forældre, og turde sige: "det her kan jeg ikke klare selv", siger Joan Christensen.

Har du brug for hjælp?

BørneTelefonen tilbyder gratis og anonym rådgivning for børn. Mandag til fredag klokken 07.00-02.00 og lørdag til søndag klokken 11.00-02.00. Telefonnummer: 116 111

ForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende, der har spørgsmål, som omhandler børn. Mandag, torsdag og fredag: 9.00 – 17.00 og tirsdag og onsdag klokken 9.00 – 21.00. Søndag klokken 15.00 – 21.00. Telefonnummer: 35 55 55 57

Annonce
Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Amager

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Amagermotorvejen er spærret: Varevogn i alvorligt færdselsuheld - to er kommet til skade

BYUDVIKLING

Frustrationer på Skøjtevej: Kommunen har mere travlt med hækhøjder og ligustersorter

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Byliv

Rent mareridt på Refshaleøen

Samfund

Borgere inviteres til markedsdag i gammel, historisk område: - En perle, som ikke bare skal bygges væk

MUSIK

Amager-duo hitter på P3

Børn

Melfin skaber populært fællesskab for børn og unge: Snart mangler de tag over hovedet

SAMFUND

Specialområde er kuldsejlet efter hjemtagelse fra Tårnby: Ekstern bistand skal rette skuden op

Miljø

Byggeaffald dumpes igen og igen i naturen: Hvad er formålet, raser skovfoged

TRAFIK

Ventetiden er forbi: Asfaltarbejde vil skabe kaos på Englandsvej

Erhverv

Isabel udvikler hygiejnebind, der kan bruges 240 gange

Miljø

Hårdhændet naturpleje i Naturpark Amager

Annonce