Annonce
miljø

Megaprojekt skal sikre rent badevand i fremtiden

En sommerdag ved Amager Strandpark, fredag den 7. august 2020. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Stort projekt skal bidrage til, at der sendes mindre spildevand ud i Øresund, uden at det har været igennem alle rensetrin, oplyser biofos.

"Røde badeflag i havnebade", "Efter udslip af kloakvand i København - Badning frarådes", "Op mod otte millioner liter lortevand flød ud blandt intetanende badegæster".

Sådan har overskrifterne på tværs af medierne klinget gennem hele sommeren. Og det er efterhånden blevet en kendt historie, at badevandet i og omkring København er af svingende kvalitet.

Ofte lyder baggrunden, at det er overløb fra kloakker efter voldsom regn eller mere uheldige udslip fra renseanlæg, der er skyld i de mange dage, hvor de vandglade har måtte søge væk fra København for at få en dukkert.

Annonce

Nu opruster BIOFOS deres rensningsanlæg i vandkvalitetens navn, oplyser de i en pressemeddelelse.

Torsdag 9. september underskriver kontrakten på et stort projekt på Danmarks største renseanlæg, Renseanlæg Lynetten, som skal bidrage til, at der sendes mindre spildevand ud i Øresund, uden at have været igennem alle rensetrin.

Projektet er en del af en større udbygning frem til 2027 for over 1 milliard kroner, og i 2023 vil de første effekter være at mærke, skriver de i pressemeddelelsen.

Projektet går i al sin enkelthed ud på, at der fremover vil blive tilført luft ind i bunden af BIOFOS’ luftningstanke, som er et stort bassin, hvor en del af renseprocessen foregår. I dag føres luften ind i toppen af luftningstankene.

- Formålet med projektet er at give plads til, at der kan blive renset mere spildevand på kortere tid. Det gør vi ved at speede renseprocessen op - uden at gå på kompromis med rensekvaliteten selvfølgelig. Det er godt for badevandskvaliteten, fordi det gør, at vi kan rense mere vand. Vi forventer, at projektet vil bidrage til, at bypass (spildevand, som kun har været igennem den første del af renseprocessen, hvor større ting som toiletpapir, sorteres fra) - reduceres med hele 80-90% indenfor ganske kort tid, fortæller anlægschef i BIOFOS, Jan Henriksen.

der kan blive renset mere spildevand på kortere tid. Det gør vi ved at speede renseprocessen op - uden at gå på kompromis med rensekvaliteten selvfølgelig.

Jan Henriksen, Anlægschef i BIOFOS

Det første delprojekt går under navnet ”bundbeluftningsprojektet” og er mellem BIOFOS og teknik- og entreprenørvirksomheden Wicotec Kirkebjerg A/S

Større by, mere spildevand

Når hovedstadsområdet vokser og stadig flere boligbyggerier popper op, stiger antallet af toiletbesøg naturligvis også. Det er uundgåeligt, og de mange toiletbesøg vil belaste kloaksystemet og renseanlæggene. Og det samme gør de kraftige regnskyl.

For at sikre, at renseanlæggene også i fremtiden kan følge med de store vandmængder, er der igangsat et udbygningsprojekt af BIOFOS’ renseanlæg hvor i alt fem initiativer i projektet skal sikre, at spildevandet kan renses frem til 2045, skriver BIOFOS i pressemeddelelsen.

- Udbygningsprojektet er et vigtigt skridt i den rigtige retning for at sikre, at vi fremover kan bevare den kvalitet af vand, som vi er vant til. Det er til glæde for både borgere i hovedstadsområdet og livet i havet, siger formand for BIOFOS’ bestyrelse, Susanne Juhl.

Målet er, at udledning af kvælstof skal reduceres med op til 200 tons årligt. Urin, afføring og industri efterlader nemlig næringsstoffet kvælstof i vandet, hvilket kan føre til kraftig algeopblomstring og iltsvind og i værste fald fiskedød.

Annonce
Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Amager

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Amagermotorvejen er spærret: Varevogn i alvorligt færdselsuheld - to er kommet til skade

BYUDVIKLING

Frustrationer på Skøjtevej: Kommunen har mere travlt med hækhøjder og ligustersorter

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Byliv

Rent mareridt på Refshaleøen

Samfund

Borgere inviteres til markedsdag i gammel, historisk område: - En perle, som ikke bare skal bygges væk

MUSIK

Amager-duo hitter på P3

Børn

Melfin skaber populært fællesskab for børn og unge: Snart mangler de tag over hovedet

SAMFUND

Specialområde er kuldsejlet efter hjemtagelse fra Tårnby: Ekstern bistand skal rette skuden op

Miljø

Byggeaffald dumpes igen og igen i naturen: Hvad er formålet, raser skovfoged

TRAFIK

Ventetiden er forbi: Asfaltarbejde vil skabe kaos på Englandsvej

Erhverv

Isabel udvikler hygiejnebind, der kan bruges 240 gange

Miljø

Hårdhændet naturpleje i Naturpark Amager

Annonce