Annonce
Tilgængelighed

Præmieret for handicapvenlighed i 2009: Kørestolsrampe er en glidebane af tang og alger

- Jeg vil ikke bruge rampen - man aner ikke, hvad man kører ud i, siger Ingelise Rosita Jensen, der er kørestolsbruger. Foto: Hanne Bjørton
Kørestolsrampen ved Sneglen er lige nu glat og ubrugelig, og mens Handicaprådet i Tårnby mener, at rampen generelt ikke bliver rengjort, siger kultur- og fritids udvalgsformand Henrik Zimino (S), at det sker hvert år op til badesæsonen.

Kørestolsrampen ved Sneglen i Kastrup Strandpark er så fyldt med alger og tang, at den er alt for glat og farlig at benytte.

Handicaprådet i Tårnby har inviteret AmagerLIV ud til Sneglen for at se på faciliteterne. Rosita Jensen er også inviteret med. Hun har sclerose og skoliose, bruger kørestol og er glad for at bade både vinter og sommer. Men hun vil ikke bruge rampen.

- Jeg kan ikke gå ned i vandet via rampen, og jeg ville ikke turde køre min manuelle kørestol ud på den, for rampen er fyldt med en masse snask, fortæller hun.

Annonce

- Hele slisken er belagt med grønne alger og tang. Jeg ville ikke engang anbefale en rask ung mand at bruge den - han ville køre på røv og albuer, siger Jan Frederiksen, der sidder i Handicaprådet.

Kørestolsrampen ved Sneglen er ikke farbar, fordi alger og tang ikke renses af. Foto: Hanne Bjørton

Rosita Jensen har brug for hjælp, hvis hun skal bade via en trappe, og har en enkelt gang forsøgt ude i Sneglen.

- Jeg brugte tidligere en kørestolsrampe inde i Amager Strandpark, men den blev fjernet. Så ville jeg prøve at bade via trappen ude i Sneglen, og jeg havde to hjælpere med. Der var en ung mand, som selv lige havde brugt trappen, og han sagde: Det vil jeg ikke råde dig til. Jeg gjorde det også kun den ene gang - den var meget glat. Og jeg er altså ikke pivet, fortæller hun.

Hvad gør du så, når du vil bade?

- Jeg er holdt op med at vinterbade, og det piner mig lidt. Om sommeren tager jeg til Faxe med nogle venner i Haslev. Så har de lejet en rollator til mig, så jeg kan komme ud i vandet, fortæller Rosita.

Præmieret i 2009

I 2009 fik Sneglen en udmærkelse af Den Internationale Paralympiske Komité for at være et forbilledligt projekt, der tilbyder adgang og oplevelser for handicappede i udfordrende omgivelser.

Handicaprådet mener ikke, at Tårnby Kommune har formået at holde fast i eller videreudvikle de høje standarder.


Den glorie kan man ikke bare blive ved at pudse - det her skal jo vedligeholdes og videreudvikles.

Tina Weber, formand for Handicaprådet i Tårnby


- Jeg har påpeget det både over for den forrige og den nuværende borgmester, og så er standardsvaret: Jamen, den har fået en pris. Men den glorie kan man ikke bare blive ved at pudse - det her skal jo vedligeholdes og videreudvikles. Og du skulle se om sommeren - så kan man slet ikke se rampen inde på stranden, fordi den er dækket af sand, siger Tina Weber, der er formand for Handicaprådet.

På broen ud til Sneglen går en trappe ned i vandet. - Jeg kan kun bruge en arm, så det her går jo ikke - det er jo en stige! Der er brug for en trappe, der går skråt ud i vandet, siger Jørgen Maibom fra Handicaprådet i Tårnby. Foto: Hanne Bjørton


Annonce

Ikke til vinterbrug

Vi har spurgt formand for kultur- og fritidsudvalget i Tårnby Kommune, Henrik Zimino (S), hvorfor kørestolsrampen ikke renses løbende.

Men udvalgsformanden siger modsat Handicaprådet, at det hører med til det løbende vedligehold - det er bare ikke sket endnu i år.

- Det har vi jo gjort de andre år, så det skal selvfølgelig laves, siger Henrik Zimino.

Vi talte med en kørestolsbruger, som er vinterbader. Måske er der også andre, der godt kunne tænke sig at bade allerede nu?

- Det har ikke været meningen at den skulle bruges til vinterbadning, den har jo sådan set været lukket af for, at man kan komme ud på den om vinteren, fordi den har været udsat for en hel del hærværk, siger Zimino.


Alle vores foreninger synes, at der er ting, der kunne være meget bedre. Men det er ikke sikkert, at vi ændrer på det hele.

Henrik Zimino (S), formand for kultur- og fritidsudvalget i Tårnby


Men kan du sige noget om, hvornår den oprensning sker?

- Nej, jeg kan ikke sige det på stående fod, men det er klart, at det skal laves, og måske ligger det allerede i en turnus, inden vi starter badesæsonen op rigtigt.

Hvad angår trappen ude i selve Sneglen, så mener Henrik Zimino, at indretningen er som den skal være.

- Jeg mener faktisk, at vi sidste år lagde sisalmåtter på trappen, fordi der kom en henvendelse om det – det skal jo være i orden. Vi har lavet det her efter alle kunstens regler, efter anvisning fra handicaporganisationer. Og Sneglen er prisbelønnet for at være til handicappede - af handicappede, ikke af kommunen, men af den internationale paralympiske komité, finere bliver det vel ikke.

- Man kan jo ikke opfylde ønskerne, hver evig eneste gang der kommer en borger – hvad enten den borger er handicappet eller ej – og siger: Det der vil jeg gerne have lavet sådan og sådan. Alle vores foreninger synes, at der er ting, der kunne være meget bedre. Men det er ikke sikkert, at vi ændrer på det hele, siger Zimino.

Hvis handicappede brugere og Handicaprådet siger, at her er der noget, der skal ses på, så hjælper det vel ikke at vifte med en pris fra 2009. Er man så ikke villig til at gøre sig overvejelser om, at måske er der noget om det?

- Jo, man kan se på det, men det afgørende er, at vi har lavet et anlæg, som er præmieret som handicapanlæg og derfor er brugbart for handicappede. Vi skal selvfølgelig løbende følge med i, om der er ting, der skal laves, og den skal selvfølgelig også vedligeholdes, så den kan bruges ud fra de præmisser, der lå dengang. Men den store ombygning bliver der nok ikke tale om, siger Zimino.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Butiksliv

Nyt posthus i Amager Centret

Annonce