Annonce
Amager

S-ordfører afviser nøl: Det er nu, vi løfter psykiatrien

Julie Skovsby, psykiatriordfører for S, siger, at hun fuldt ud anerkender, at der er udfordringer i psykiatrien. Foto: Michael Bager
Julie Skovsby, psykiatriordfører for Socialdemokratiet, afviser, at partiet skulle nøle med at indkalde til forhandlinger om en tiårsplan for psykiatrien. Men hun erkender, at der er mennesker, der ikke får den behandling, de har brug for.

Psykiatri: Avisen Danmark har skrevet om 24-årige Troels, der lider af paranoid psykose, mental retardering og er afhængig af amfetamin. For tre uger siden tæskede en med en hammer og planlagde drab forinden. Trods beviser var det ikke nok til at spærre ham inde. Er det godt nok, Julie Skovsby?


Vi er ikke interesserede i at forsinke forhandlingerne, men vi er nødt til at have det faglige grundlag på plads inden. Ellers risikerer vi at lave aftaler, der bygger på forkerte antagelser.

Julie Skovsby (S), psykiatriordfører


Annonce


- Nej. Der er mennesker, der ikke får den behandling, de har brug for, og det er slet ikke tilfredsstillende. Udgangspunktet skal dog altid være, at man har ret til at bestemme over sin egen krop og sit helbred, og dermed også, om man ønsker at modtage behandling. Der skal være en meget god grund til at frihedsberøve og tvangsbehandle mennesker, og det er jo muligt i særligt tilfælde, hvor patienten vurderes til fare sig selv eller andre.

Men er man ikke til fare for andre, når man tæsker en anden med en hammer og planlægger drab på sin kæreste?

- Jeg kan ikke kommentere den konkrete sag. Det er en sundhedsfaglig vurdering, og det er en svær balancegang, der kræver stor indsigt i den enkeltes livs- og helbredssituation.

Har sundhedspersoner særlig god mulighed for få stor indsigt i den enkelte persons liv og helbredssituation som psykiatrien er i dag?

- Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen er i gang med at udarbejde en grundig beskrivelse af psykiatrien status, udfordringer og løsningsforslag. Der vil jeg sige, at det her hører under udfordringerne.

Hvorfor skal patienter, der har lidelser, som betyder, at de ikke kan erkende egen sygdom, selv tage stilling til, om de vil være indlagt, og om de vil tage deres medicin, når de udskrives?

- Det, at du ikke har sygdomserkendelse, er ikke nok. Det er der flere mennesker, som ikke har. Når man frihedsberøver administrativt og tvangsbehandler mennesker, er det, fordi patienten er til fare for sig selv eller andre.

Størstedelen af lægerne i en ny undersøgelse oplever ugentligt eller dagligt, at der udskrives patienter, som kunne have gavn af længere indlæggelse. Er det godt nok?

- Det er ikke tilfredsstillende, hvis patienter ikke får den behandling, de burde. Med finansloven for 2020 lavede vi et markant og varigt løft af psykiatrien, hvor vi tilførte 600 millioner årligt til psykiatrien til at sikre bedre normering og kapacitet.

Er de 600 millioner kroner årligt nok?

- De løser ikke alle udfordringer i psykiatrien, men de vil hjælpe på de mest akutte udfordringer. Vi kommer til at følge udviklingen i antal sengepladser fremadrettet, men sengepladser er kun en del af det samlede forløb for de fleste patienter. Derfor er vi også optagede af at sikre de rigtige tilbud, inden det kommer til, at man har brug for indlæggelse.

80 procent af lægerne svarer i undersøgelsen, at der mangler sengepladser. Det har der været talt om i årevis. Hvorfor har I ikke rettet op på det?

- For Socialdemokratiet er psykiatrien et rigtigt vigtigt velfærdsområde. Jeg synes, at vi, siden vi kom i regeringskontoret, har arbejdet målrettet på at løfte psykiatrien, herunder i forhold til sengepladser.

Men det er ikke første gang, I sidder i regering, og der har været problemer i psykiatrien i årevis. Hvorfor skal syge og pårørende tro på, at problemerne bliver løst nu?

- Fordi vi arbejder målbevidst på at løse problemerne i psykiatrien. Man har som vælger og pårørende kunnet se, at det her er et vigtigt område for os. Det er en socialdemokratisk mærkesag at få lavet en tiårsplan for psykiatrien.

Du taler igen om denne valgperiode. Men hvorfor har I ikke løst problemerne i tidligere regeringsperioder?

- Socialdemokratiet har også været en del af de aftaler, der har været inden for psykiatrien. Jeg har indtryk af, at der nu er et ønske og en vilje til at løfte psykiatrien inde på Christiansborg. Vi arbejder for at få en bred aftale om psykiatrien og ser helst, at samtlige partier kan være med.

Det er snart to år siden, I gik til valg på at lave en tiårsplan. Venstre kritiserer jer for at nøle, fordi forhandlingerne ikke er i gang. Hvorfor er der ikke sket mere?

- Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen er i gang med at udarbejde en samlet rapport om status og udfordringer i psykiatrien, rækkefølgen på hvordan de løses, og hvordan de løses bedst. Den beskrivelse skal danne grundlag for tiårsplanen. Vi er ikke interesserede i at forsinke forhandlingerne, men vi er nødt til at have det faglige grundlag på plads inden. Ellers risikerer vi at lave aftaler, der bygger på forkerte antagelser, og så får vi ikke rettet psykiatrien op. Vi anerkender fuldt ud, at der er udfordringer, og med tiårsplanen vil vi lave langsigtede og gennemarbejdede løsninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksliv

Nyt posthus i Amager Centret

BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce