Annonce
Byudvikling

Slut med at klage over Lynetteholm: - Det er en demokratisk skandale

Illustration: Regeringen
Det er nu officielt, at der frem til 2025, og eventuelt længere, vil være lukket for klageadgang til otte love ved anlæggelsen af Lynetteholm. En demokratisk skandale, mener politiker.

Transportminister Benny Engelbrechts (S) omdiskuterede bekendtgørelse om at afskære klageadgangen i forbindelse med anlæggelsen af den kunstige ø, Lynetteholm, trådte i kraft 14. oktober.

Det skriver mediet Byrummonitor, der har fået det bekræftet af Transportministeriet.

Helt konkret betyder det, at der frem til 2025 og eventuelt længere, vil være lukket for  klageadgang til otte love ved anlæggelsen af Lynetteholm.

Annonce

Beslutningen var planlagt til at træde i kraft allerede 6. oktober, men fordi man manglede at behandle 170 indkomne høringssvar, blev beslutningen udsat, lyder det i mediet.

Nu er høringssvarene behandlet og i en email til mediet, skriver transportministeren Benny Engelbrecht (S), at der ikke er "fremkommet argumenter, der tilsidesætter vurdering af, at den administrative klageadgang bør afskæres blandt andet af hensyn til sikkerheden i projektets fremdrift."

- Der er kommet lige omkring 170 høringssvar, hvor mange i øvrigt er enslydende. Vi har brugt ekstra tid på at vurdere alle argumenter, for anlægget af Lynetteholm er et vigtigt projekt – ikke mindst i forhold til klimasikring af København. Samtidig er det også et stort projekt, hvor vi skal sikre, at alt går rigtigt til, udtaler transportministeren til mediet og tilføjer:

- Der er selvfølgelig fortsat mulighed for at få sagerne prøvet ved domstolene, og jeg har den principielle betragtning, at det kun bør være domstolene, som kan tilsidesætte den lovgivende magts ønske om udførelsen af et projekt. Sådan må og skal det være i vores demokrati.

De otte klageinstanser, der sættes ud af spil er byggeloven, lov om naturbeskyttelse, lov om vandforsyning mv., lov om miljøbeskyttelse, lov om beskyttelse af havmiljøet, lov om råstoffer, lov om forurenet jord og lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

I følge Tommi Raalind fra Københavner Listen (L) er beslutningen hamrende udemokratisk.

- Det er normalt i det danske demokrati, at man har klageadgang, både som borger og som organisationer. Og her skærer man begge dele væk. Formelt følger man reglerne, men der bliver jo ikke lyttet til borgerne, siger Tommi Raalind (L).

Formelt følger man reglerne, men der bliver jo ikke lyttet til borgerne

Tommi Raalind, Københavner Listen (L)

- Det, synes jeg, er en demokratisk skandale. Primært fordi man i mellem to valg har vedtaget Lynetteholmen. Vi er ude i, at befolkningen ikke er blevet spurgt. Man skulle have gjort det til en del af en valgkamp, siger Tommi Raalind (L).

Andreas Keil fra Socialdemokratiet mener i stedet, at processen har været åben og hensynsfuld.

- Der er mange ting, der bliver vedtaget mellem to valgperioder. Det kan nærmest ikke undgås. Lynetteholmen er og har været en meget lang og åben proces, hvor vi har taget mange hensyn, diskuteret og lavet rigtig mange undersøgelser, siger Andreas Keil (S) og fortsætter:

- Mange forbinder det pressemøde, som Lars Løkke holdt med Frank Jensen, som lanceringen af projektet, men faktisk har vi på rådhuset diskuteret Lynetteholm i lang tid før det pressemøde.

- Vi står og skal skaffe 40-50 tusind boliger frem mod 2040, og det, Lynetteholmen giver os, er bare en lille del af det samlede boligproblem vi kommer til at stå med i 2050,siger Andreas Keil (S).

Annonce
Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BOLIG

Efter 38 år er det slut: Købte huset for 483.455 kroner, nu er det i en helt anden prisklasse

EKSPROPRIATION

Borgmester til truede husejere: Det ligger mig på sinde at varetage borgernes interesser

Amager

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

gylden mulighed

Gigantisk lagerbygning på Amager solgt for millionbeløb: - Der er et stort potentiale i området

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

112

Efter vold på Amager-hotel: 28-årig er nu død

UNDERVERDEN

Dar Salim flytter ind i hårdkogt miljø med udsigt fra skrantende højhus

TRAFIK

Naboer til motorvej frygter mere støj og forurening

STORE MAGLEBY 500 ÅR

Kongefamilien kommer igen til Dragør: Her kan du hilse på dronningen ved fredagens fest

For abonnenter

Lensbaronens datter i tårevædet tale: Valdemars Slot er færdig som museum - der er intet at vise frem

Amager

Nu er der kun tre PCR-teststeder tilbage i København

ALARM 112

28-årig mand udsat for vold på sit hotelværelse

ALARM 112

Knivstikkeri ved Tårnby Torv: Såret person fundet i bil på Tingvej

Annonce