Annonce
byudvikling

Store kræfter går ind i sagen om Lynetteholmen: Undersøges for lovbrud

Lynetteholmen. Foto: Regeringen
Klimabevægelsen sår tvivl, om tilblivelsen af den kunstige ø i Øresund er lovlig. Nu undersøger EU-Kommissionen sagen.

Den 2,8 kvadratkilometer kunstige ø i Øresund er kommet under lup hos EU-Kommissionen, skriver Klimabevægelsen i en pressemeddelelse.

Helt konkret skal kommissionen se nærmere på, om vedtagelsen af projektet lever op til EU’s regler.

Man har gjort brug af den såkaldte salamimetode, hvor miljøgodkendelserne gives hen ad vejen, stykke for stykke, i stedet for at tage stilling til hele projektet på én gang.

Annonce

Indtil videre er der givet tilladelse til at fylde et område af havbunden med jord, men den nye by, havnetunnellen og metroforbindelsen til øen, der også følger med, er ikke blevet undersøgt endnu, hvilket strider mod Klimabevægelsens opfattelse af EU's krav til miljøgodkendelser, da de netop skal tage stilling til det samlede projekts følger for natur og miljø.

På grundlag af en borgerklage fra Klimabevægelsen inddrages EU-Kommissionen nu i anlæggelsen af Lynetteholmen i København, og det er formanden for Europa - Parlamentets Udvalg for Andragender, Dolors Monserrat, der er gået ind i sagen.

Hun har bedt kommissionen om at foretage en indledende undersøgelse af, om EU-lovgivning er blevet brudt. Samtidigt har hun sendt klagen videre til parlamentets Udvalg for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed.

Det fremgår af et brev som Klimabevægelsens advokater har modtaget fra Dolors Monserrat.

Klimabevægelsen i Danmark glæder sig over nyheden, og håber, at det kan sætte en stopper  for anlægsarbejderne, indtil en fyldestgørende klima- og miljøredegørelse foreligger.

- Der er kun én forklaring på, at udvalgsformand Dolors Monserrat nu beder Europa-Kommissionen om at gå ind i sagen. Hun mener, at der kunne være sket en tilpas stor lovovertrædelse ved forberedelsen af Lynetteholmen. Det er en vigtig udvikling for Klimabevægelsen, da det beviser, at det faktisk er muligt at stoppe politiske katastrofeprojekter, hvis de overtræder den lovgivning, som er skabt for at beskytte klima og miljø, siger Klimabevægelsens sekretariatsleder, Frederik Roland Sandby.


Det er en vigtig udvikling for Klimabevægelsen, da det beviser, at det faktisk er muligt at stoppe politiske katastrofeprojekter, hvis de overtræder den lovgivning, som er skabt for at beskytte klima og miljø

Frederik Roland Sandby, Klimabevægelsens sekretariatsleder


Regeringen har tidligere afvist, at Lynetteholm-godkendelserne kolliderer med EU-retten. Og Transportministeriet henviser til et svar fra Kammeradvokaten, der afviser, at der er tale om en ulovlig salamimetode. Argumentet er, at projektet først vil stå færdig om en generations tid og at det derfor er umuligt at sige, hvordan bygninger og adgangsveje kommer til at se ud, skriver Politiken.

Håber på et byggestop

- Med denne sejr håber vi at kunne få stoppet projekt Lynetteholmen, indtil der er lavet en klima- og miljøredegørelse for hele projektet, sådan som EU-retten kræver det. Hvis jeg var transportminister lige nu, så ville jeg se dette som et klart signal om at der er sket en lovovertrædelse, og at projektet skal standses, siger Frederik Roland Sandby.

Også Klimabevægelsens advokat i sagen, Eskil Nielsen, er begejstret for at EU-Kommissionen nu er gået ind i sagen.

- Miljø og klimapåvirkning er et internationalt problem, som derfor må reguleres mellemstatsligt. Det er uhyre komplekst at balancere indsatsen mellem staterne, og alt det bringes i fare, hvis enkelte lande falder for fristelsen og omgår reguleringen. Det er derfor i høj grad glædeligt, at vi nu ved, at der faktisk er en kontrolinstans, der helt sikkert vurderer tingene i det større, mellemstatslige perspektiv, siger Eskil Nielsen.

Annonce
112

Har fået nok af vanvidsbilister: Politiet tager nyt våben i brug

Amager

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Dragør Bådeværft bliver kulisse for Warner Bros.-filmoptagelser

I byen

Kvindemesse begynder at tage form: Billetsalget åbner 16. august

Alarm 112

Øresundsbroen var spærret efter uheld

Byliv

814.000 ton mad går til spilde hvert år: Spiser du "grimme" grøntsager?

Byliv

Her er øens nye gavlmaleri: - Forhåbentlig vil folk undre sig

LOKALHISTORIE

Bakspejlet: Eksplosionen der rystede Amager

BYLIV

Birk giver liv til kedelig og lang hvid væg

BYLIV

Borgmester efterlyser redskaber, der kan bremse voldsomme huslejestigninger

VEJR

DMI-varsel: Voldsomt vejr kan ramme Amager

Amager

Borgmester vil gå byggeri på Amager Fælled efter i sømmene

Byens Bedste Liv

Det bugner med bagere i hovedstadens gader

Annonce