Annonce
SAMFUND

Sygeplejersker på Amager Hospital: Vi er slidt helt ned og patienterne dør på grund af det

Onsdag morgen stod sygeplejerskerne klar foran Amager Hospitals indgang. Foto: Jan Jeppesen.
Sygemeldinger, flere der søger væk og færre der søger faget. Det er den alarmerende virkelighed for sygeplejerskerne på Amager Hospital, der har nedlagt arbejdet i én time i tre dage. - Vi kan ikke mere. Nu må det snart gå op for politikerne, at sygehusvæsenet er ved at kollapse, siger Naja Caben, klinisk underviser på medicinsk afdeling.

Tre dage i træk har sygeplejerskerne nedlagt arbejdet i én time på Amager Hopsital. Arbejdsnedlæggelserne handler ikke kun om løn, men i særdelseshed om dårlige arbejdsvilkår.

AmagerLIV mødte sygeplejerskerne onsdag morgen, hvor de havde taget opstilling foran hovedindgangen. På husmuren gjorde de opmærksom på problemets omfang. 'Houston We Have A Problem' og 'Hjælp os til at hjælpe andre' stod der skrevet på de hvide duge.

Sygeplejerskernes aktion er ikke isoleret til Amager Hospital. Det er et signal til politikerne om, hvor grelt det står til på landets sygehuse, forklarer sygeplejerske Naja Louise Caben, klinisk underviser på medicinsk afdeling.

Annonce

- Vi har forsøgt at gøre indsats for højere løn, men det virkede ikke. Selvfølgelig kræver vi en højere grundløn, for vi arbejder så rigeligt ud over, hvad man kan forlange af os. Og så handler det om at gøre faget mere attraktivt, så vi kan tiltrække nye medarbejdere og undgå sygeplejersker siger deres job op.

Det er meget sigende, at ingen søger ind på uddannelserne. Jeg har lige haft en samtale med ti studerende, som har været igennem deres sidste klinikperiode på ti forskellige afdelinger fordelt på tre sygehuse i fem måneder. Otte af de studerende fortalte, at de ikke vil ud og arbejde i faget.

Det fortæller noget om de arbejdsforhold, vi kan tilbyde, siger Naja Louise Caben.

Hun fortæller, at der er mange ubesatte stillinger, selv om der bliver slået en masse stillinger op. Og det presser sygeplejerskerne til det yderste.

- Det er en dårlig spiral, for vi har mange langtidssygemeldinger, og det betyder, vi har sygeplejersker der må arbejde ekstremt mange timer for at holde trit, fortæller Naja Caben, der snart håber politikerne vågner op og kommer sygeplejerskerne i møde.

- Vi skal have politikerne til at prioritere sygehusene langt højere. Og nej, vi er ikke flok forkælet sygeplejersker, men vi er nødt til at sige klart og tydeligt, at det ikke kan vente. For den nuværende situation går ud over patienterne, fastslår Naja Caben.

Sygeplejerske Naja Caben håber politikerne snart vil tage affære og sikre bedre løn- og arbejdsvilkår for hendes kollegaer. - Vi kan ikke mere, siger hun. Foto: Jan Jeppesen.

Vi er ikke blevet flere

Medarbejderflugten bunder i, at mange sygeplejersker går ned med stress, eller har set faresignalerne hos deres kollegaer, og ønsker at komme væk inden det rammer en selv.

Forud for folketingsvalget i 2019 lovede statsminister Mette Frederiksen, at der ville blive ansat 1.000 nye sygeplejersker. Det har vel haft en gavnlig effekt på arbejdspresset?

- Det er jo egentlig ret sjovt.

Regeringen siger godt nok, at de er blevet ansat, men realiteten er, at der ikke er ansat 1.000 nye sygeplejersker. Der er blevet kigget på den mængde overarbejde, der er blevet taget i 2020, hvor der også var ekstra pres på på grund af coronaen. Og de timer, der er blevet arbejdet ekstra, er lig med antallet af nye sygeplejersker.

Annonce

Sygemeldinger er de værste

Amager Hospital har cirka 225 sygeplejersker ansat, så hvor mange flere sygeplejersker taler vi om, der kan tage brodden af arbejdspresset?

- Det er svært at gøre op, for vi har afsnit, hvor der ikke mangler sygeplejersker, men er hårdt ramt af sygemeldinger. Og sygemeldinger er næsten værre, for de holder fast i antallet af stillinger. Og på andre afsnit er vi i decideret i underskud eller har vakante stillinger, der ikke bliver besat.

Naja Caben fortæller også, at flere og flere ældre bliver indlagt, når de er dehydreret, og hun forventer, at der i fremtiden vil komme langt flere ældre patienter på sygehusene.

- Her ville det virkelig gøre en forskel at få ansat nogle sygeplejersker ude på plejehjemme. Så jo, vi tager meget behandling ind som man sagtens kunne flytte ud. Det ville også tage noget af arbejdspresset, siger Naja Caben.

Sygeplejerskernes arbejdsnedlæggelse er ulovlig. Derfor har sagen være i Arbejdsretten, som har opfordret til at overholde fredspligten, der betyder, at man ikke må strejke, når det ikke er vaslet af fagforeningerne. Derfor bliver sygeplejerskerne pålagt en bod på 86 kroner i timen, men det kan ikke få Naja Caben eller hendes kollegaer til at makke ret.

- Vi er slidt ned til sokkeholderne, så vi fortsætter kampen, understreger hun.

Det er et politisk ansvar. Nu skal vi så ind i en valgflæsk-kampagne, hvor de bare lover og lover, men det rokker ikke noget, at der så kommer nogle trofæ-politikere ud for at pudse glorien. De er her jo maksimum én time og så skal de for himlens skyld lige have taget deres selfie.

Annonce

Patientsikkerheden er truet

Maria Pedersen, socialsygeplejerske på Amager Hospital, forstår godt arbejdsnedlæggelserne, selv om hun har et godt arbejde og ikke er en del af konflikten.

- Det er en voldsom udfordring at se sine kollegaer være så presset. Og jeg tænker, at patientsikkerheden er truet, siger hun.

- Jeg bliver helt trist, når jeg ser, hvordan man må nedprioritere patienter, fordi der simpelthen ikke er tid til dem. Statsministeren taler om, vi ikke skal dokumentere så meget mere, men vi har bare ikke et ordentligt rum, hvor vi kan lave ordentlig sygepleje. Og folk går jo kede hjem fra arbejde på grund af det. Sygeplejersker vil jo gerne gøre en forskel, men det kan de ikke mere, forklarer Maria Pedersen.

Har du en løsning på problemets omfang?

- Det er et politisk ansvar. Nu skal vi så ind i en valgflæsk-kampagne, hvor de bare lover og lover, men det rokker ikke noget, at der så kommer nogle trofæ-politikere ud for at pudse glorien. De er her jo maksimum én time og så skal de for himlens skyld lige have taget deres selfie. Den optimale løsning er, at de søger for, at der kommer nogle flere hænder, og at arbejdsglæden vender tilbage.

Annonce

Patienter dør af det her

Maria Pedersen tør slet ikke tænke tanken, at landet bliver ramt af en ny coronabølge, men siger:

- Nu har sygeplejerskerne strejket, og så bliver der indsat nødberedskab, og det er langt flere hænder end normalt. Politikerne siger også sygeplejerskerne skal være ansvarlige, men uanset hvad, så kommer der til at dø patienter på grund det her. De dør måske ikke på min vagt, men så dør de på et andet tidspunkt. Nu må politikerne altså til at udvide rettidig omhu og lade være med at personliggøre udfordringer med slogans som Arne-pension.

SFs Ungdom sørgede for morgenmad og kaffe til sygeplejerskerne og deres loyale støtter. Foto: Jan Jeppesen.
Klar besked fra sygeplejerskerne til politikerne: Vi har et problem. Foto; Jan Jeppesen.
Onsdag morgen nedlagde sygeplejerskerne arbejdet for tredje dag i træk i én time. Foto; Jan Jeppesen.

Stillingsopsalg

En ny rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star) har gjort op, hvor mange stillingsopslag der i perioden december 2020 til april 2021 ikke blev besat.

Rapporten viser, at 47 procent af de stillingsopslag, hvor man har søgt efter sygeplejersker, ikke er blevet besat.

For to år siden var det kun cirka i en fjerdedel af tilfældene, 23 procent, at et stillingsopslag rettet mod sygeplejersker ikke førte til ansættelse.


Annonce
Erhverv

Frustrerede sygeplejersker fortsætter protester i København

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byudvikling

Slut med at klage over Lynetteholm: - Det er en demokratisk skandale

Samfund

Dybvandsbombe fundet i Lynetteholm-undersøgelse

Det sker

`Way out of function`: Kunstudstilling i Amagercentret

KOMMUNALVALG

Han har vist kønsorganet på valgplakat: Nu er Sheriffen fra Amager tilbage

Samfund

Stjerneadvokat hyrede sig selv for skattekroner - men borgmester kan ikke svare på, om hun synes, det er okay

112

Knivoverfald ved Urbanplanen

Trafik

Far og datter fikser trafikkonflikt: Slut med sammenstød på stierne

Amager Fælled

Ni personer anholdt: Trængte ind på rådhuset

Retssag

Tiltale: 27-årig mand fra Amager voldtog fire kvinder

CORONA

Tårnby har et af landets højeste incidenstal

VALGET 2009 For abonnenter

Bondam gik i seng med fjenden og fik konservativ leder helt op i det røde felt

BYLIV

Havfruer skal lokke flere gæster til kriseramt akvarium

Annonce