Annonce
Amager

Vestens fallit i Afghanistan

Alle soldater fra både USA og Nato har forladt luftbasen i Bagram i Afghanistan, hvis militær har overtaget basen. Foto: Mohammad Ismail/Ritzau Scanpix

Debat: Vesten er nu på vej helt ud af Afghanistan. Det er tid til at gøre status. Det er en ældgammel sandhed, at stater hverken med rå militærmagt eller med "kolde" penge kommer langt i international politik.

Der skal mere til - langt mere. Stater skal enten have hjertet med eller skal på anden måde kunne legitimere det man vil gøre med rå magt eller med mange kolde penge.

Krigen i Afghanistan var ikke en hjertesag for USA. Amerikanerne var ikke engagerede i den afghanske befolkning. Som jeg opfatter det, ville USA have hævn for Al-Quedas terroraktioner i USA. Amerikanerne ville fastholde opfattelsen af USA, som verdens politibetjent, en betjent man ikke ustraffet skulle kunne løbe om hjørner med. USA kunne heller ikke legitimere den militære aktion med en ideologi som liberalisme.

Annonce

Målsætningen for USAs militære engagement blev tidligt i forløbet formuleret som markedsøkonomi og liberalt demokrati i nævnte rækkefølge. At blive målgruppe for et grådigt og langt mere effektivt vestligt markedssystem var langt fra de ønsker man havde i et traditionsbestemt Afghanistan. Og Afghanistan ville formentligt lynsnart være blevet en endnu mere perifer økonomi end den allerede var, hvis de havde realiseret de amerikanske planer

USA kunne heller ikke legitimere de militære aktioner med kønsmæssig ligestilling. Det blev et efterrationalistisk figenblad, der blev holdt op som begrundelse for at pumpe uhyre mængder af dollars i militær udstyr og mandskab i Afghanistan. Den afghanske befolkningsmajoritet var ikke med i disse planer, der bredt blev opfattet som vestlige krigsherrers dikterede planer for et fremtidigt vestligt domineret Afghanistan. Hvis vi sammenligner USAs indsats under 2. verdenskrig er der væsentlige forskelle derfra og til den nu fallerede krig.


Den afghanske befolkningsmajoritet var ikke med i disse planer, der bredt blev opfattet som vestlige krigsherrers dikterede planer for et fremtidigt vestligt domineret Afghanistan.


Selv om der i USA også var egeninteresser med i deres engagement i 1940`erne i verden og i Europa, var der også legitimerende ideologi med i krigsindsatsen. Der var engagerede mennesker med på slagmarken, der ville ofre deres eget liv for sagen. Man kæmpede for den frie verden og man forstod den europæiske befolknings lidelser, holdninger og fremtidshåb. Der var på forhånd slægtsmæssige og ideologiske bånd mellem Amerika og Europa. Der var hjerte og legitimation med bagved amerikanernes militære indsats. Før starten af krigen i Afghanistan og især krigen mod Irak blev Tyskland og Frankrig hånet for deres kritiske indstilling til USAs krigsplaner

Danmark var forblændet af de nære statslige relationer til USA, som blev etableret forud for krigene. Danmark må nu som stat påtage sig et tungt ansvar for vores overmodige andel i en forfejlet krig i Afghanistan.

Annonce
Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Amager

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Amagermotorvejen er spærret: Varevogn i alvorligt færdselsuheld - to er kommet til skade

BYUDVIKLING

Frustrationer på Skøjtevej: Kommunen har mere travlt med hækhøjder og ligustersorter

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Byliv

Rent mareridt på Refshaleøen

Samfund

Borgere inviteres til markedsdag i gammel, historisk område: - En perle, som ikke bare skal bygges væk

MUSIK

Amager-duo hitter på P3

Børn

Melfin skaber populært fællesskab for børn og unge: Snart mangler de tag over hovedet

SAMFUND

Specialområde er kuldsejlet efter hjemtagelse fra Tårnby: Ekstern bistand skal rette skuden op

Miljø

Byggeaffald dumpes igen og igen i naturen: Hvad er formålet, raser skovfoged

TRAFIK

Ventetiden er forbi: Asfaltarbejde vil skabe kaos på Englandsvej

Erhverv

Isabel udvikler hygiejnebind, der kan bruges 240 gange

Miljø

Hårdhændet naturpleje i Naturpark Amager

Annonce